Wołowina: Stek z rozbefu z grilla

Remigisz Szulc
03.11.2015

Składniki:

  • 250 g rozbefu wołowego
  • 50 g bulionu wołowego
  • 100 g marchwi
  • 50 g selera naciowego
  • 50 g pora
  • 2-3 łyżki masła
  • przyprawa do grilla:
  • 50 ml białego półwytrawnego wina
  • 250 g liści laurowych
  • 5 g ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • papryka czerwona sypka

Przyrządzenie:

Stek wyporcjować krojąc w grube plastry około 2 cm.
Mięso marynować w przyprawach i oleju około 6 dni.
Rozgrzać grill do 220°C i piec.
Warzywa pokroić w plastry, doprawić ziołami i dołożyć do grillowanych steków.
Ziemniaki, dokładnie umyte i pokrojone w ćwiartki ze skórką,
doprawić, dodać rozmaryn, oliwę, wymieszać i piec ze stekiem i warzywami.

Podawać:

Ułożone warzywa, ziemniaki i stek. Z wytrawnym czerwonym winem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie