Wołowina: Roladki wołowe

Krzysztof Jagielski
03.11.2015

Składniki:

  • 8 cienkich plastrów chudej wołowiny
  • 2 szklanki czerwonego wina
  • 40 g wędzonego boczku
  • 30 g sera żółtego
  • ½ żółtej papryki
  • cebula
  • mąka
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • kardamon
  • nici

Przyrządzenie:

Cebulę, paprykę obrać i pokroić w paski.
Ser i boczek pokroić w paski.
Plastry wołowiny posolić i popieprzyć wedle uznania.
Na gotowe plastry nałożyć paski boczku, cebuli, sera i papryki w dowolnej kolejności i ilości.
Zwinąć w roladki, obwiązać nicią i obtoczyć w mące.
Obsmażyć z każdej strony, zalać winem i posypać obficie kardamonem.
Przełożyć do rondelka, wlać wino, zagotować i dusić przez 20-25 minut.

Podawać:

Z warzywami.

 

 

 

 
 
 
 
 
 
Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie