Wołowina: Pieczona polędwica wołowa z grillowanymi grzybami

Jerzy Biernacki
03.11.2015

Składniki:

  • 1 kg steku z polędwicy wołowej
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • ½ szklanki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka świeżo startej skórki pomarańczy
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • kilka dużych kapeluszy grzybów leśnych (maślaki, maślaki sitarze, pogrzybki brunatne)

Przyrządzenie:

Oliwę, ocet, skórkę pomarańczową i 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki, marynatę wymieszać.
Stek natrzeć marynatą, włożyć do miseczki, przykryć folią w wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Rozgrzać grill do średniej temperatury.
Wyjąć stek z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej.
Mięso doprawić solą i pieprzem.
Kapelusze grzybów natrzeć marynatą, następnie posolić i sobie popieprzyć.
Stek piec na grillu przez 10-12 minut z każdej strony.
Na skraju grilla umieścić kapelusze grzybów.
Grzyby piec, przewracając co jakiś czas, aby uniknąć przypieczenia.
Zdjąć stek z grilla i pozwolić odpocząć przez 5 minut.
Mięso pokroić w plastry, grzyby w paski i ułożyć wszystko wedle uznania na talerzu.
Posypać pozostałą natką pietruszki i...

Podawać:

Z warzywami z wody.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie