Wołowina: Naleśniki ryżowe z wołowiną

Krzysztof Jagielski
03.11.2015

Składniki:

  • 8 okrągłych plastrów papieru ryżowego o średnicy około 20 cm
  • 200 g mielonej polędwicy wołowej
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 6 łyżek ziaren sezamu, zrumienionych na patelni
  • oliwa do smażenia
  • sos sojowy do maczania
  • po szczypcie: papryki, kolendry, cząbru, majeraneku, białej gorczycy, czarnego pieprzu, chili, jałowca, kurkumy

Przyrządzenie:

Mielone mięso usmażyć do miękkości, na patelni, na 2 łyżkach oliwy.
W razie potrzeby (Podlać odrobiną wody, ) podlać odrobiną wody.
Doprawić przyprawami, dodać ugotowany ryż i chwilę razem podgrzewać.
Papier ryżowy moczyć w gorącej wodzie pół minuty, a gdy zmięknie wyłożyć na wilgotną czystą ściereczkę.
Farsz podzielić na 8 części.
Na środku każdego naleśnika nałożyć farsz, posypać natką, zawinąć naleśnik.
Każdy naleśnik obtoczyć w sezamie.
Do czasu podania trzymać naleśniki pod wilgotną, czystą ściereczką.
Przed samym podaniem podgrzać naleśniki na parze.

Podawać:

Z sosem sojowym w oddzielnej miseczce do maczania.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie