Wołowina: Gicz cielęca z tymiankiem

Mateusz Nowak
03.11.2015

Składniki:

  • 4 gicze cielęce po około 250 g
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • włoszczyzna
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 100 g pomidorów pelati z puszki
  • 100 ml śmietany

marynata:

  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól czosnkowa
  • czarny pieprz mielony

Przyrządzenie:

Umyte i oczyszczone gicze zamarynować w oliwie, tymianku, soli czosnkowej i pieprzu na 3 godziny.
Po wyjęciu gicze obsmażyć na złoty kolor i zalać bulionem.
Włoszczyznę pokroić wgrubą kostkę, obsmażyć na patelni i dodać do giczy.
Wywar doprawić solą i pieprzem.
Gdy gicze będą miękkie, tj. gdy mięso będzie odchodzić od kości, dodać pomidory, chwilę gotować,
następnie mięso delikatnie wyjąć i przełożyć w ciepłe miejsce.
Powstały podczas duszenia mięsa sos zmiksować, zabielić śmietaną, przecedzić przez sito.

Podawać:

Gicze z sosem i gorącymi Gnocchi.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie