Wołowina: Duszone policzki wołowe z sosem z czerwonego wina

Mateusz Nowak
03.11.2015

Składniki:

  • 30 ml oleju roślinnego
  • 4 4 policzki wołowe
  • 1 żółta cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • ½ marchwi
  • 60 ml koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • ½ butelki czerwonego wina
  • 300 ml wody

Przyrządzenie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 170°C.
Usunąć ścięgna i tłuszcz z mięsa za pomocą ostrego noża.
Rozgrzać olej w brytfannie. Usmażyć mięso z obu stron do słusznego zrumienienia.
Dodać marchew, cebulę i seler, smażyć.
Dodać koncentrat pomidorowy, liść laurowy, sól i pieprz.
Wlać czerwone wino, dodać tyle gorącej wody aby mięso było prawie zanurzone, wymieszać.
Przykryć pokrywką lub folią aluminiową i dusić w piekarniku przez dwie godziny.
Gdy mięso będzie miękkie w kilku miejscach nakłuć aby sos spenetrował mięso.
Wyłączyć piekarnik, wyjąć mięso z sosu i pozostawić je w piekarniku.
Gotować wywar z piekarnika, dopóki nie zostanie zmniejszona o połowę jej objętości.
Zdjąć z ognia i zagęścić zasmażką.
Mięso pokroić na plastry i polać sosem z czerwonego wina.

Podawać:

Na gorąco, z warzywami.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie