Składniki:
Przyrządzenie:
Sałatka:
Ogórki i 1 cebulę pokroić na połowy plasterków.
Wymieszać z oliwą z oliwek, połową posiekanej natki pietruszki, musztardą i pieprzem.
Pozostawić w chłodnym miejscu do momentu podania.
Galaretka ziemniaczano-buraczana:
Obrane ziemniaki utrzeć na tarce o grubym oczku.
1 cebulę bardzo drobno posiekać, starte ziemniaki wymieszać z cebulą i resztą natką pietruszki.
oraz z rozmrożonym i odcedzonym z nadmiaru wody purée buraczanym.
Połączyć z rozmąconymi jajkami. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Usmażyć placki na smalcu na średniej wielkości patelni.
Zrazy:
Szynkę pokroić w poprzek włókien na cienkie plastry.
Delikatnie rozklepać, posolić i oprószyć mąką.
Smażyć na smalcu na złoty kolor.
Ostatnią cebulę pokroić w kostkę i usmażyć ją na smalcu po smażeniu zrazów.
Zrazy oraz cebulę przekłożyć do rondelka, dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz w ziarnkach.
Dusić pod przykryciem do miękkości.
Pod koniec dodać karmel wykonany z cukru i wody, aby sos nabrał ładnego koloru brązowego.
Podawać:
Placek ziemniaczano buraczany przekroić na połowę.
Połowy plastrów przełożyć sałatką z ogórka.
Tak przygotowane kanapki ułożyć na płaskim talerzu.
Na półmisku podać zrazy z sosem.