Wieprzowina: Szynka w miodowej glazurze

Jerzy Biernacki
03.11.2015

Składniki:

  • 3,5 kg gotowanej szynki
  • 110 g masła
  • starta skórka i sok z 1 pomarańczy
  • 1 łyżki stołowej musztardy
  • 12 goździków

Przyrządzenie:

Rozgrzać piekarnik do 220°C.
Naciąć tłuszcz na szynce w ukośne pasy co 2 cm w jedną stroną,
a potem w drugą, aby powstała kratka z rombów.
Wymieszać miód, musztardę, sok i skórkę z pomarańczy, aby otrzymać masę do smarowania.
Posmarować szynkę glazurą.
W nacięte romby powbijać goździki.
Piec mięso 30 minut.

Podawać:

Całkowicie wystudzone.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie