Składniki:
Przyrządzenie:
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na plastry o grubości około 1– 1,5 cm.
Rozbić nieco z obu stron.
W misce przygotować marynatę z sosu sojowego, oliwy z oliwek, białego wina
oraz dodać wyciśnięty ząbek czosnku.
Do miski włożyć mięso, obtoczyć w marynacie i włożyć do lodówki na minimum godzinę.
Grzyby wypłukać, włożyć do miseczki z małą ilością wody.
Cebulę pokroić w piórka lub drobną kostkę, ogórki i boczek w słupki.
Grzyby osączyć i pokroić w paski.
Wyjąć mięso z lodówki.
Każdy kawałek posmarować musztardą, na której ułożyć ogórki, boczek i cebulę.
Zawinąć zrazy, wiążąc bawełnianym sznurkiem lub spinając wykałaczką.
Popieprzyć i obtoczyć w mące.
Rozgrzać na patelni olej i smażyć zrazy z każdej strony aż do uzyskania złotobrązowego koloru.
Zrazy przełożyć do brytfanny, dodać wywar, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz liść laurowy.
Na wierzchu ułożyć paski grzybów.
Śmietanę wymieszać z bułką tartą i zalać tym zrazy.
Całość dusić pod przykryciem około 45 minut w temperaturze około 210ºC.
Podawać:
Z ćwikłą i ziemniakami.