Wieprzowina: Schabowe zrazy

Piotr Kowalczyk
11.11.2015

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • plaster wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 40 g suszonych grzybów
  • 2 ogórki kiszone
  • 200 ml śmietany minimum 18%
  • szklanka bulionu
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki bułki tartej razowej
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • musztarda
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka białego wina
  • ząbek czosnku

Przyrządzenie:

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na plastry o grubości około 1– 1,5 cm.
Rozbić nieco z obu stron.
W misce przygotować marynatę z sosu sojowego, oliwy z oliwek, białego wina
oraz dodać wyciśnięty ząbek czosnku.
Do miski włożyć mięso, obtoczyć w marynacie i włożyć do lodówki na minimum godzinę.
Grzyby wypłukać, włożyć do miseczki z małą ilością wody.
Cebulę pokroić w piórka lub drobną kostkę, ogórki i boczek w słupki.
Grzyby osączyć i pokroić w paski.
Wyjąć mięso z lodówki.
Każdy kawałek posmarować musztardą, na której ułożyć ogórki, boczek i cebulę.
Zawinąć zrazy, wiążąc bawełnianym sznurkiem lub spinając wykałaczką.
Popieprzyć i obtoczyć w mące.
Rozgrzać na patelni olej i smażyć zrazy z każdej strony aż do uzyskania złotobrązowego koloru.
Zrazy przełożyć do brytfanny, dodać wywar, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz liść laurowy.
Na wierzchu ułożyć paski grzybów.
Śmietanę wymieszać z bułką tartą i zalać tym zrazy.
Całość dusić pod przykryciem około 45 minut w temperaturze około 210ºC.

Podawać:

Z ćwikłą i ziemniakami.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie