Wieprzowina: Schab w kremowym sosie

Jerzy Biernacki
03.11.2015

Składniki:

  • 3 lub 4 rozbite plastry schabu
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 mała pokrojona w kostkę cebula
  • 200 g pieczarek, pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 3 łyżki sherry
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • makaron długie sprężynki
  • ugotowane warzywa, np. brokuły

Przyrządzenie:

Plastry schabu oprószyć solą, pieprzem, obsypać mąką.
Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni,
smażyć mięso z każdej strony po około 3 - 4 minuty, na lekko brązowy kolor.
Zdjąć z patelni i odłożyć.
Rozgrzać pozostałą 1 łyżkę oleju na drugiej patelni i zrumienić cebulkę.
Dodać pieczarki i smażyć od czasu do czasu mieszając przez około 5 - 8 minut.
W międzyczasie nastawić makaron na gotowanie.
Do patelni z pieczarkami dodać sherry a za pół minuty wlać śmietankę,
zagotować, włożyć mięso i posypać koperkiem.
Gotować jeszcze przez 5 minut.

Podawać:

Z ugotowanym i odcedzonym makaronem oraz ewentualnie gotowanymi warzywami, np. brokułami.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie