Wieprzowina: Schab pieczony z cukinią

Jerzy Biernacki
10.11.2015

Składniki:

  • 1 kg schabu z kością
  • 1 kg cukinii
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cytryny
  • 1 szklanka białego wina
  • 2 łyżki koniaku
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • olej

Przyrządzenie:

Schab naszpikować przekrojonymi na pół ząbkami czosnku,
zalać na 2 godziny marynatą z białego wina, soli, pieprzu i połowy rozmarynu.
Następnie posmarować schab oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C.
Piec godzinę, podlewając od czasu do czasu marynatą.
Cukinie pokrojone w cienkie plasterki popieprzyć,
posypać rozmarynem i usmażyć na oleju.
Schab wyjąć z piekarnika, posmarować sokiem z cytryny wymieszanym z koniakiem i miodem,
dookoła ułożyć cukinię.
Ponownie wstawić do piekarnika, piec.
Podczas pieczenia skrapiać mięso marynatą, przez około 20 minut,
aż schab stanie się złocisty i błyszczący.

Podawać:

W naczyniu, w którym się piekł.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie