Wieprzowina: Mielony z piekarnika

Jerzy Biernacki
03.11.2015

Składniki:

  • ½ kg mielonej wieprzowiny
  • dwie cebule
  • 1 mała główka kapusty
  • 3 jajka
  • 5 łyżek grysiku lub bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
  • sól
  • ½ litra śmietany
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego

Przyrządzenie:

Kapustę posiekać, posolić i pozostawić na jakiś czas.
Cebulę pokroić w kostkę, również posolić i zostawiać tak jak kapustę.
Mięso mielone połączyć z wyciśniętą kapustą i cebulą,
dodać resztę składników i doprawić.
Uformować kotlety, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju.
Tak przygotowane mielone przełożyć do naczynia żaroodpornego,
zalać śmietaną wymieszaną z przecierem.
Włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 150–160°C około godziny.
Po tym czasie koniecznie sprawdzić czy kapusta w mielonych jest już miękka,
jeśli nie – jeszcze chwilę piec.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie