Wieprzowina: Gulasz segedyński

Maciej Piwowski
03.11.2015

Składniki:

  • 700 g łopatki wieprzowej
  • 2 średnie cebule
  • 1 i ½ łyżki smalcu
  • 1 szklanki bulionu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • 1 i ½ łyżki słodkiej papryki w proszku
  • szczypta papryki ostrej
  • sól
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 100-150 ml śmietany

Przyrządzenie:

Cebule pokroić w piórka i podsmażyć na smalcu.
Mięso pokroić w kostkę, czosnek przepuścić przez praskę,
dodać do cebuli i razem smażyć do zrumienienia się mięsa.
Dodać bulion i przyprawy.
Dusić pod przykryciem prze około 40 minut.
Dodać kapustę kiszoną i dusić do miękkości kapusty, przez około 15 minut.
Dodać śmietanę, wymieszać.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie