Wieprzowina: Diabelskie żeberka

Jerzy Biernacki
03.11.2015

Składniki:

  • 1,5 kg chudych żeberek wieprzowych
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka keczupu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka utartego imbiru
  • szczypta mielonych goździków

Przyrządzenie:

Dzień wcześniej przygotować marynatę z:
czosnku, cukru pudru, sosu sojowego, keczupu, oleju, imbiru, mielonych goździków.
Żeberka pokroić na kawałki z jedną kością, umyć, osuszyć.
Włożyć do głębokiego naczynia, natrzeć marynatą i dokładnie wymieszać.
Przykryć i wstawić do lodówki na noc lub na 12 godzin, od czasu do czasu żeberka odwrócić.
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Żeberka wyjąć z marynaty, doprawić solą i pieprzem.
Pojedynczą warstwę rozłożyć w żaroodpornym naczyniu.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę, często odwracając i smarując marynatą,
aż równomiernie się zrumienią, a mięso będzie miękkie i dobrze odchodzące od kości.
Upieczone żeberka wyjąć z piekarnika i wyłożyć na ogrzany półmisek.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie