Wegetariańskie: Zapiekanka z fenkułem

Aneta Kwapisz
11.11.2015

Składniki:

  • 1 koper włoski aka seler fenkuł
  • kilka niewielkich ziemniaków
  • 1-2 duże cebule
  • 2 jajka
  • 2 marchewki
  • kostka startej mozarelli
  • sól
  • pieprz
  • inne przyprawy wedle uznania

Przyrządzenie:

Fenkuł pokroić na cienkie paski, to samo zrobić z cebulą, marchew utrzeć na tarce.
Ziemniaki umyć, nie obierać, pokroić w talarki o grubości około 3 mm, posolić i podsmażyć z fenkułem na woku.
Po kilku minutach przełożyć na osobny talerz.
Przygotować naczynie żaroodporne, najlepiej w miarę płaskie, posmarować oliwą, ułożyć podsmażone ziemniaki z fenkułem.
Wierzch posypać obficie przyprawami i szczyptą pieprzu.
Rozbełtać jajka i polać nimi zapiekankę tak, aby pokryły wolne miejsca pomiędzy ziemniakami i fenkułem.
Na zalane ziemniaki, posypane dużą ilością przyprawy, nałożyć równomiernie cebulę i marchew.
Na wierzch posypać mozarellą, polać oliwą. Przykryć folią aluminiową.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 20 minut, zdjąć folię i piec jeszcze chwilę.

Podawać:

Jako dodatek.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.