Jeśli mieszkasz w bloku, to z pewnością znasz ten problem. Kuchnia o powierzchni 8-10 metrów kwadratowych nie pozwala na aranżacyjne szaleństwa. Ograniczony metraż jest sporym wyzwaniem dla projektanta, który musi stworzyć wizję zarówno efektownej, jak i funkcjonalnej zabudowy. Nie stać Cię na usługi profesjonalisty? Spokojnie, możesz zastosować jego triki we własnym zakresie. Urządzając małą kuchnię nie zapomnij o kilku sztuczkach, dzięki którym zaoszczędzisz dużo miejsca, a pomieszczenie wyda się bardziej przestronne.
Jeszcze do niedawna kojarzyły się nam ze szczytem kiczu i tandety, ale obecnie to się zmienia. Na rynku są dostępne drzwi harmonijkowe wykonane z materiałów dobrej jakości, w szerokim wyborze kolorów i faktur. Z łatwością dobierzesz je więc do charakteru pomieszczenia.
Drzwi harmonijkowe po złożeniu zajmują bardzo mało miejsca i nie ograniczają przestrzeni. Możesz więc wykorzystać sąsiadującą z nimi ścianę do powieszenia na niej np. półki. Takie drzwi przydadzą się podczas gotowania – zapachy i dźwięki nie będą przeszkadzać pozostałym domownikom czy gościom bawiącym się w salonie.
Jeśli masz do dyspozycji bardzo mało miejsca, to nie ograniczaj jej dodatkowo ogromnym zlewozmywakiem. Jednokomorowy w zupełności wystarczy do opłukania warzy i owoców czy nawet umycia kilku talerzy i kubków. Zaoszczędzone miejsce możesz natomiast przeznaczyć na zmywarkę o szerokości 40 cm. To urządzenie sprawi, że zlewozmywak będzie używany tylko sporadycznie.
Mała kuchnia to zwykle także wąska kuchnia. Nie zabieraj cennego miejsca ogromnym blatem. Umieść go tylko na szafkach, czyli tam, gdzie jest niezbędny. Posiłki natomiast jedz przy składanym stole. Chodzi nam tutaj o mebel przymocowany do ściany na zawiasach. Gdy nie jest używany, wystarczy go złożyć, by natychmiast odzyskać mnóstwo miejsca. Jest to bardzo praktyczne rozwiązanie, często stosowane przez projektantów wnętrz.
Jeśli nie masz szczególnej potrzeby, by przechowywać większość akcesoriów na wysokości swoich kolan, to zdecydowanie rozważ zwiększenie liczby szafek wiszących kosztem tych stojących. Szkoda by było zagracić podłogę w małej kuchni, a jednocześnie nie wykorzystać powierzchni ścian.
Pamiętaj jednak, że ciężkie przedmioty, jak np. mikser, duże garnki czy roboty kuchenne, powinny być przechowywane blisko posadzki – ich wyjmowanie z szafek podczas stania na taborecie jest po prostu niebezpieczne.
Prawda, że proste? Zastosuj te sprytne triki, a natychmiast odzyskasz mnóstwo miejsca w swojej kuchni. Wówczas pomieszczenie wyda Ci się nieco większe, niż jest w rzeczywistości.