Spiżarnia w kuchni – jak ją urządzić?

Mariusz Siwko
09.03.2018

Jeśli budujesz dom lub remontujesz spore mieszkanie, śmiało może pomyśleć o wydzieleniu niewielkiej spiżarni w swojej nowej kuchni. Jest to bardzo praktyczne rozwiązanie, które ułatwi Ci zagospodarowanie przestrzeni kuchennej i przechowywanie produktów spożywczych oraz sprzętu AGD. Spiżarnia wymaga jednak odpowiedniego urządzenia, bo tylko wtedy będziesz mieć prawdziwą satysfakcję z jej posiadania. W tym poradniku dzielimy się z Tobą kilkoma radami.

Wygodne wejście

Spiżarnię można wydzielić na kilka sposobów, w tym skorzystać z opcji zabudowy kuchennej, jednak najwygodniejszym rozwiązaniem będzie stworzenie małego, osobnego pomieszczenia – oczywiście o ile pozwala na to metraż kuchni. Spiżarnia powinna być także wyraźnie oddzielona od reszty pomieszczenia – można to zrobić przy pomocy drzwi.

Rada

W małej spiżarni najlepiej sprawdzą się drzwi harmonijkowe lub przesuwne, które nie będą ograniczać przestrzeni w kuchni.

Drzwi są również potrzebne do tego, aby utrzymać zacienienie w spiżarni. Wiele produktów, które docelowo będą przechowywane w tym pomieszczeniu, nie może mieć bezpośredniego kontaktu ze światłem słonecznym.

Wentylacja

Z myślą o spiżarni warto wykonać dodatkowy kanał wentylacyjny. Dzięki temu zapachy z pomieszczenia nie będą wydostawać się do kuchni i do dalszych pomieszczeń. Jest to bardzo ważne w sytuacji, gdy spiżarnia ma służyć za miejsce przechowywania warzyw, owoców oraz tzw. weków, czyli produktów spożywczych w słoikach.

Bez grzejnika

W spiżarni nie należy montować żadnego źródła ciepła. Optymalna temperatura do przechowywania zdecydowanej większości produktów spożywczych wynosi od 15 do 18 stopni Celsjusza. W zupełności wystarczy więc ciepło z kuchni. W wysokiej temperaturze produkty żywnościowe szybciej się psują i zaczynają wydzielać nieprzyjemne zapachy.

Półki

Układ spiżarni warto naprawdę dobrze przemyśleć. Jeśli pomieszczenie jest dostatecznie duże, to należy wydzielić w nim miejsce do przechowywania zarówno produktów spożywczych, jak i sprzętów AGD – mikrofalówki, tostera, miksera, wyciskarki do owoców czy robota kuchennego. Niezbędne będą więc półki o regały. Jeśli pozwala Ci na to budżet, zdecyduj się na zlecenie wykonania zabudowy na wymiar.

Spiżarnia to bardzo praktyczne rozwiązanie, dzięki któremu zaoszczędzisz mnóstwo miejsca w szafkach kuchennych. Wbrew pozorom da się wydzielić takie pomieszczenie nawet w stosunkowo małej kuchni.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie