Sałatki i surówki: Modra kapusta

Mariusz Siwko
02.11.2015

Składniki:

  • ½ małej główki czerwonej kapusty
  • ½ średniej cebuli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka smalcu
  • ½ szklanki warzywnego bulionu
  • ½ szklanki czerwonego wina
  • ocet z czerwonego wina
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Kapustę poszatkować, cebulę kroić w półtalarki, wino wymieszać z bulionem.
Rozgrzać w rondlu oliwę i smalec. Obsmażyć na złoty kolor cebulę i dodać kapustę.
Wymieszać i zalać połową wina z bulionem.
Dusić pod przykryciem około 40 minut podlewając pozostałym płynem.
Doprawić octem, cukrem, solą i pieprzem.

źródło: Paul Wieczor

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie