Ryby: Tołpyga w białym sosie

Mariusz Siwko
02.11.2015

Składniki:

  • 1 łyżeczka Jarzynki
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 500 g filetów z tołpygi
  • 2 duże pory
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml śmietany
  • 1 łyżka posiekanego koperku

Przyrządzenie:

Pory oczyścić, pokroić w plasterki.
Gotować z Jarzynką przez 10 minut, wyjąć, ułożyć na półmisku.
Filety ugotować w wywarze, w którym gotowały się pory.
Przyrządzić sos:
Bulion rozprowadzić w 250 ml gorącej wody.
Roztopić masło, dodać mąkę i mieszając smażyć 1 minutę.
Połączyć z bulionem i śmietaną.
Ryby ułożyć na półmisku razem z porem, polać sosem, posypać koperkiem.

Podawać:

Z ziemniakami z wody lub białym pieczywem.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie