Składniki:
Przyrządzenie:
Rybę sprawić, łba nie odcinać - usunąć z niego skrzela i oczy.
Rybę oskrobać, umyć i osuszyć.
Wykroić mięso, uważając by nie uszkodzić skóry, oczyścić je z ości, zmielić.
Włoszczyznę opłukać, obrać, zalać wodą, dodać przyprawy, ugotować wywar, przecedzić.
Do zmielonej ryby dodać drobno posiekaną umytą natkę pietruszki, surowe żółtko, tartą bułkę.
Przyprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru, dodać ubitą z białka sztywną pianę, delikatnie wymieszać.
Rybę napełnić farszem, ścisło zszyć bawełnianą nicią.
Włożyć do wywaru, gotować godzinę na bardzo małym ogniu.
Ostudzić, pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, obłożyć plasterkami marchewki, cytryny i jajka.
Żelatynę rozpuść w wywarze, zalać rybę. Wstawić do lodówki.
Podawać:
Z respektem.