Ryby: Halibut w sosie cytrynowo-maślanym

Krzysztof Jagielski
02.11.2015

Składniki:

  • 1 kg halibuta
  • 2 jajka
  • ¼ szklanki wody
  • ¼ szklanki mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 szklanka całych migdałów
  • 1 szklanka bułki tartej
  • ½ kostki masła
  • 1 i ¾ szklanki cytrynowego sosu maślanego

Przyrządzenie:

Halibuta umyć, osuszyć i pokroić na 8 kawałków.
Wymieszać jajka z 1 szkalnką wody w małej misce.
Wymieszać mąkę z solą i pieprzem, położyć na blasze.
Migdały drobno posiekać, dodać bułkę tartą i wymieszać.
Zanurzać kawałki halibuta w miksie jajecznym, a następnie w mące,
ponownie w jajku i w mieszanine migdałów z bułką tartą.
Połowę masła roztopić na dużej patelni, na średnim ogniu.
Dodać kawałki halibuta i usmażyć na brązowo z każdej strony.
Zdjąć z ognia i umieścić w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Piec halibuta przez 15-20 minut.

Podawać:

Polane sosem cytrynowo-maślanym.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie