Ryby: Dorsz w sosie chrzanowym

Maciej Piwowski
02.11.2015

Składniki:

  • 4 grube filety z dorsza
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 150 ml mleka
  • 150 ml wywaru drobiowego
  • sól
  • Vegeta
  • sos chrzanowy

Przyrządzenie:

Żaroodporne naczynie wysmarować 1 łyżką masła.
Ryby posypać z obu stron Vegetą, ułożyć w naczyniu i każdą polać łyżką soku z cytryny.
Na pozostałym maśle zrumienić mąkę, wlać mleko i wywar i cały czas mieszając zagotować, posolić.
Powstałym sosem zalać rybę i piec bez przykrycia 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Podawać:

Z sosem chrzanowym i smażonymi ziemniakami.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie