Składniki:
Przyrządzenie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C.
Odciąć górne ½ cm główki czosnku, odsłaniając ząbki, nie obierając czosnku.
Ułożyć czosnek na podwójnym (dwie warstwy) kawałku folii aluminiowej,
na wierzch położyć masło, polać sokiem z cytryny, posypać solą.
Czosnek dokładnie zawinąć w aluminium i wstawić do piekarnika.
Piec przez 60 minut lub do momentu kiedy czosnku będzie miękki i złoty w kolorze.
Pozostawić do ostygnięcia.
Purée włożyć do miski. Po schłodzeniu widelcem wyjąć ząbki czosnku, dodać je do purée.
Wsypać ser Gruyere i starannie całość wymieszać.
Używając łyżki z masy ziemniaczano-serowej uformować kulki.
W jednym naczyniu wbić i roztrzepać jajka.
W drugiej miseczce starannie połączyć bułkę tartą i okruchy chleba.
Każdą kulkę ziemniaczaną umaczać w jajku, a następnie obtoczyć w panierce i ponownie w jajku i panierce.
Wlać 2 cm oleju na dużą patelnię lub do garnka i dobrze rozgrzać.
Temperatura jest dobra gdy wrzucone na olej okruszki chleba skwierczą.
Smażyć kulki ziemniaczane do złotego koloru.
Przenieść gotowe kulki na papierowy ręcznik aby uciekły z oleju i się nieco schłodziły.
Posolić i...
Podawać:
Ciepłe.