Przekąski i dodatki: Szwajcarskie fondue

Jerzy Biernacki
30.10.2015

Składniki:

  • 200 g ementalera
  • 200 g sera gruyere
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżeczki mąki ziemiaczanej
  • 200 ml wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki kirszu
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • sól

Przyrządzenie:

Ser pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce z dużymi otworami.
Ząbek czosnku przepołowić, natrzeć nim garnek do fondue.
Mąkę ziemiaczaną wymieszać z winem, wlać do garnka i  podgrzać.
Stopniowo dodawać ser i powoli gotować, mieszając od czasu do czasu.
Dodać kirsz, doprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką.
Wcisnąć resztę czosnku, zamieszać.
Zdjąć z ognia i przenieść na podgrzewacz.

Podawać:

Z bułką pokrojoną w kostkę i piklami.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie