Składniki:
Przyrządzenie:
Grzyby moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin lub przez noc.
Włożyć do dużego garnka wraz z wywarem, dodać umyte udka kurczaka,
kawałki boczku, obraną cebulę, ziele angielskie, pieprz i listki laurowe.
Mięso zalać wodą (jak najmniej), dodać sól i gotować pod przykryciem
aż mięso będzie odchodziło od kości, przez około 100 minut.
Dodać umytą i pokrojoną wątróbkę i gotować jeszcze przez 15 minut.
Wywar przecedzić, odlać 1 szklankę, a w reszcie namoczyć kajzerkę.
Mięso kurczaka oderwać od kości i zmielić w maszynce do mięsa razem z boczkiem,
wątróbką, cebulą, grzybami i odciśniętą bułką.
Dodać żółtka a białka ubić na pianę.
Masę pasztetu dokładnie wyrobić, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, a na koniec połączyć z pianą z białek.
Formę lub foremki wysmarować olejem i napełnić masą mięsną do 2/3 wysokości naczynia.
Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Piec przez 40 minut małe pasztety, 60 minut duże.
Pasztet ostudzić, ułożyć ziarenka czerwonego pieprzu i ewentualnie 3-4 grzybki marynowane.
Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.