Przekąski i dodatki: Omlet biszkoptowy

Jerzy Biernacki
30.10.2015

Składniki:

  • 8 jaj
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki mąki
  • wanilia lub cukier waniliowy
  • skórka z cytryny
  • 1 łyżka masła

Przyrządzenie:

Oddzielić żółtka od białek, utrzeć je z cukrem w kamiennej misce.
Z białek ubić pianę, dodawać stopniowo do utartych żółtek na przemian z mąką, nie przerywając mieszania.
Do wymieszanej masy dodać skórkę startą z cytryny i wanilię.
Wylać na patelnię o średnicy 30-35 cm, na rozpuszczone masło.
Omlet smażyć na przykrytej patelni na płycie kuchennej lub rumienić w piekarniku na złoty kolor.
Na upieczony omlet nałożyć przez środek konfiturę albo dżem owocowy.
Założyć z obu stron brzeg, tworząc podłużny rulon, przenieść na półmisek i podzielić na porcje.

Podawać:

Posypane cukrem pudrem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie