Przekąski i dodatki: Maślankowe purée

Jerzy Biernacki
30.10.2015

Składniki:

  • 7-8 średnich ziemniaków, obranych i pokrojonych
  • 2 łyżki masła
  • ½ szklanki mleka
  • ½-¾ szklanki maślanki
  • 4 dymki, pokrojone w kostkę
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Włożyć ziemniaki do garnka, zalać wodą tak, aby ledwie były pokryte.
Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dalej gotować, aż ziemniaki będą miękkie.
Przenieść ziemniaki do miski, dodać masło i mleko.
Zmiksować ziemniaki do konsystencji kremowej.
Wymieszać z ½ szklanki maślanki. W razie potrzeby, zależnie od konsystencji, dodać pozostałą maślankę.
Wmieszać dymki, doprawić solą i pieprzem.

Jeść:

Z umiarem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie