Przekąski i dodatki: Fusilli con spinaci

Jerzy Biernacki
30.10.2015

makaron ze szpinakiem

Składniki:

  • ½ kg makaronu świderki
  • ¼ kg świeżego szpinaku
  • 1 i ½ szklanki pomidorów
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki masła
  • ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 główka czosnku
  • sól
  • grubo mielony pieprz

Przyrządzenie:

Sos: rozgrzać oliwę na patelni i wrzucić pokrojane na plasterki ząbki czosnku.
Kiedy czosnek zacznie nabierać złotawej barwy wyjąć go z oliwy i odstawić.
Do oliwy powoli wlewać wino, cały czas mieszając,
następnie dodać przecier pomidorowy, redukując do zgęstnienia sosu, dodać pomidory, doprowadzić do wrzenia.
Dodać masło, doprawić solą i pieprzem.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i włożyć do garnka.
Dodać połową sosu z pomidorów i dokładnie wymieszać.
W osolonej wodzie zblanszować szpinak, dodajemy połowę do makaronu z pomidorowym sosem.
Makaron podgrzać.

Podawać:

Polany resztą sosu, udekorowany pozostałym szpinakiem i posypany usmażonym czosnkiem.

źródło: Paul Wieczor

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie