makaron ze szpinakiem
Składniki:
Przyrządzenie:
Sos: rozgrzać oliwę na patelni i wrzucić pokrojane na plasterki ząbki czosnku.
Kiedy czosnek zacznie nabierać złotawej barwy wyjąć go z oliwy i odstawić.
Do oliwy powoli wlewać wino, cały czas mieszając,
następnie dodać przecier pomidorowy, redukując do zgęstnienia sosu, dodać pomidory, doprowadzić do wrzenia.
Dodać masło, doprawić solą i pieprzem.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i włożyć do garnka.
Dodać połową sosu z pomidorów i dokładnie wymieszać.
W osolonej wodzie zblanszować szpinak, dodajemy połowę do makaronu z pomidorowym sosem.
Makaron podgrzać.
Podawać:
Polany resztą sosu, udekorowany pozostałym szpinakiem i posypany usmażonym czosnkiem.
źródło: Paul Wieczor