Kupując nową zmywarkę, zwłaszcza po raz pierwszy, możesz nieco gubić się w wyborze programów. Często jest ich nawet 8-10, jednak w praktyce używa się 2-3. Warto natomiast wiedzieć, co oznaczają poszczególne programy. To wyjaśniamy w naszym poradniku.
Każdy producent określa go inaczej. Zmywarka podgrzewa wodę w zakresie 45–65°C, samodzielnie oceniając poziom zabrudzeń i liczbę naczyń. Na tej podstawie dobierana jest długość programu. W trybie automatycznym zmywarka często jest najbardziej oszczędna.
Tutaj też nazwa programu zależy od producenta. Wiadomo natomiast, że po jego uruchomieniu zmywarka mocno podgrzewa wodę, nawet do 65–75°C. Służy to usuwaniu najcięższych zabrudzeń, jak zaschnięte resztki. W tym programie zmywarka najlepiej radzi sobie z tłuszczem, ale zużywa tez najwięcej wody i energii.
Jak sama nazwa wskazuje, jest nastawiony na oszczędzanie wody i energii. Zmywarka podgrzewa wodę do zaledwie 45–50°C i pracuje stosunkowo długo – nierzadko ponad 3 godziny. To dobry wybór do codziennego mycia, zwłaszcza przy lekkich zabrudzeniach oraz wtedy, gdy nie potrzebujesz pilnie umytych naczyń.
Często zajmuje tylko 30-40 minut. Nie gwarantuje jednak bardzo dokładnego umycia naczyń. Włączamy go, gdy potrzebujemy czystych naczyń na już, a poziom ich zabrudzenia jest co najwyżej umiarkowany.
Jest przeznaczony do mycia szkła, zastawy, porcelany i innych delikatnych naczyń. Zmywarka nie aktywuje wszystkich dysz, dzięki czemu naczynia nie są poddawane drganiom, co minimalizuje ryzyko ich uszkodzenia. Zakres temperatury wody to około 40°C.