Składniki:
Ciasto:
Sos:
Filing:
Przyrządzenie:
Zmiksować piwo 2 łyżki oliwy, cukier, sól i drożdże.
Płyn przelać do miski i powoli dodając mąkę wyrabiać około 10 minut, aż ciasto stanie się sprężyste.
Na blacie kuchennym wyrabiać ciasto jeszcze około 5 minut.
Miskę wysmarować pozostała oliwą, przełożyć do niej ciasto, przewracając,
aż cała powierzchnia pokryje się oliwą.
Miskę nakryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na około 90 minut.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat kuchenny i podzielić na porcje.
Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek.
Dodać odsączony sok z pomidorów i zagotować.
Po paru minutach dodać kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i gotować przez 5 minut.
Pomidory zmiksować, dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować.
Doprawić czosnkiem w proszku i solą.
Zagęścić sos mąką ziemniaczaną.
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić drobno.
Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno posiekany czosnek, kilka minut smażyć.
Dodać pomidory i bazylię, chwilkę smażyć, dodać obsączonego, rozdrobnionego widelcem tuńczyka.
Smażyć mieszając przez 3 minuty.
Na posmarowanym sosem spodzie rozłożyć wszystkie składniki, posypać serami.
Pizzę z dodatkami piec w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 15-20 minut.