Pizza: Pizza z owocami morza

Mateusz Nowak
10.11.2015

Składniki:

  • 1 duży spód pizzy
  • 250 g obranych średnich krewetek
  • 250 g pokrojonych w paski paluszków krabowych
  • ½  cebuli pokrojonej w plasterki
  • ½ obranej, pokrojonej papryki
  • 1 duży dojrzały pomidor pokrojony w plastry
  • 2 łyżki posiekanej naci pietruszki
  • ½  szklanki tartego sera mozarella
  • ¼ szklanki tartego sera parmezan

Sos:

  • ½ szklanki zimnego mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • musztarda
  • sól
  • biały pieprz

Przyrządzenie:

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać cebulę i paprykę, smażyć 3 minuty mieszając.
Dodać umyte i osuszone krewetki, smażyć aż się zaróżowią, odstawić.
W rondlu rozgrzać masło, podgrzać nie rumieniąc.
Dodać mąkę i rozprowadzić ją w maśle, dodać mleko i musztardę, doprowadzić do wrzenia,
powoli gotować dwie, trzy minuty aż zgęstnieje, przyprawić.
Spód pizzy posmarować przygotowanym sosem, rozłożyć na nim składniki fillingu, posypać serem i zieleniną.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie