Piekarnik powinno się czyścić po każdym użyciu, ale wiadomo, że nikt tego nie robi. W efekcie już po kilkunastu pieczeniach wnętrze urządzenia może być mocno zabrudzone, co odbija się na wydajności piekarnika i może być przyczyną przypalania ciast czy potraw mięsnych. W naszym artykule znajdziesz szybki, łatwy patent na wyczyszczenie piekarnika bez żmudnego szorowania.
Do wyczyszczenia piekarnika zgodnie z tym patentem potrzebujesz tylko:
Na początek wyjmij blaszki i kratkę z piekarnika. Następnie rozgrzej piekarnik do 100 stopni. W kolejnym kroku na dnie piekarnika postaw naczynie żaroodporne i umieść w nim tabletkę do zmywarki. Naczynie zalej wrzącą wodą i zostaw na około godzinę.
W tym czasie tabletka zrobi swoje. Po jej całkowitym rozpuszczeniu się w wodzie wyjmij naczynie żaroodporne i przetrzyj wychłodzone już ścianki piekarnika oraz szybę miękką szmatką czy ręcznikiem papierowym. Gotowe!
Tę procedurę możesz przeprowadzać np. raz w tygodniu, co pozwoli Ci bez wysiłku utrzymać wnętrze piekarnika w należytej czystości.