Owoce morza: Przegrzebki smażone

Remigisz Szulc
11.11.2015

Składniki:

  • 10 przegrzebków
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska
  • czarny pieprz świeżo zmielony
  • 1 łyżka masła

Przyrządzenie:

Przegrzebki starannie osuszyć papierowymi ręcznikami.
Ze wszystkich stron dokładnie posolić i obsypać pieprzem.
Na dużej stalowej patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu.
Kiedy oliwa będzie gorąca delikatnie ułożyć przegrzebki, tak aby nie stykały się.
Smażyć z każdej strony przez 4 minuty.
Po usmażeniu przegrzebków zmniejszyć ogień, dodać masło.
Gdy masło się rozpuści delikatnie przełożyć przegrzebki z patelni na talerz.

Podawać:

Z duszonym szpinakiem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie