Większość osób urządzających lub remontujących swoje kuchnie automatycznie zakłada, że znajdzie się w niej miejsce na okap. To urządzenie, umieszczone bezpośrednio nad płytą grzewczą, ma dwa zadania do spełnienia: może usuwać gorące powietrze na zewnątrz budynku lub działać w trybie pochłaniacza zapachów (wówczas przefiltrowane powietrze wraca do kuchni). Praktyka pokazuje jednak, że wielu właścicieli okapów po prostu z nich... nie korzysta. Czy zatem zakup okapu ma jakikolwiek sens?
Polskie prawo budowlane w żaden sposób nie nakłada na właścicieli mieszkań czy domów montażu okapu w kuchni. Obowiązkowe jest jedynie posiadanie kratki wentylacyjnej, która zapewni wymianę powietrza w pomieszczeniu. Obecnie coraz częściej kratki wentylacji grawitacyjnej zastępują dystrybutory wentylacji mechanicznej (zwykle w domach z rekuperacją).
Okap ma natomiast przyspieszyć wymianę powietrza i ułatwić pozbycie się pary z kuchni. W tym celu trzeba go uruchomić już w trakcie gotowania i pozostawić urządzenie włączone jeszcze co najmniej kilka minut po wyłączeniu płyty grzewczej. Wydajność sprzętu zależy jednak od wielu czynników: mocy silnika, rodzaju okapu (najmniej wydajne są te podszafkowe), średnicy szybu wentylacyjnego, do którego jest podłączony okap).
Dlaczego wiele osób posiadających okap w kuchni z niego nie korzysta? Odpowiedź jest prosta: hałas. W przypadku tańszych urządzeń (a takie kupujemy najczęściej) bywa on bardzo uciążliwy i uniemożliwia swobodną rozmowę. Trudno sobie również wyobrazić, aby pani domu przez kilkadziesiąt minut gotowania obiadu dla całej rodziny miała ochotę wsłuchiwać się w warkot silnika i ciąg powietrza.
Drugim powodem jest to, że tak chwalony i, wydawać by się mogło, niezbędny w kuchni okap, tak naprawdę w zdecydowanej większości przypadków nie musi być uruchamiany. Jeśli w domu jest sprawna wentylacja, nawet grawitacyjna, to nawet podczas gotowania zupy wystarczy rozszczelnić okno w kuchni, aby pozbyć się problemu pary opanowującej całe pomieszczenie.
Pamiętaj!
W żadnym wypadku nie wolno zaślepiać kratek wentylacyjnych – to grozi nieszczęściem!
Doświadczenie pokazuje, że to właśnie ta funkcja okapu ma najlepsze zastosowanie w kuchni. Jeśli urządzenie może działać jako pochłaniacz zapachów, bardzo umili życie domownikom. Zapach przypalonego mięsa, sosów, przypraw – dobry okap/pochłaniacz bez trudu sobie z tym poradzi. Niestety, urządzenia wyposażone w skuteczny filtr zapachów są dość drogie. Sam filtr wymaga natomiast okresowej wymiany, o czym wielu użytkowników zapomina.
Podsumowując: zakup okapu tylko po to, aby był, to strata pieniędzy. Jeśli w kuchni jest skuteczna wentylacja, a parowanie szyb pojawia się sporadycznie, nie ma potrzeby inwestowania w urządzenie. Jeśli jednak zależy nam na tym, aby szybko pozbywać się przykrych zapachów, to dobrym wyborem będzie zakup okapu z funkcją pochłaniacza.