Kuchnia plenerowa to propozycja dla osób, które np. lubią spędzać ładne dni na świeżym powietrzu, urlopują pod namiotem czy mają dom z ogrodem i w okresie letnim preferują przygotowywanie posiłków na zewnętrz. Do skompletowania takiej kuchni będziesz potrzebować kilku podstawowych elementów, których gotową listę znajdziesz w naszym artykule.
Celowo polecamy taką kuchenkę zamiast przenośnej płyty indukcyjnej, ponieważ tzw. gazówka jest bardziej funkcjonalna i sprawdzi się w miejscach bez dostępu do energii elektrycznej. Kuchenkę turystyczną można kupić już za około 50 zł, do tego dochodzą kartusze z gazem lub duża butla z reduktorem.
Takiego mebla poszukaj wśród akcesoriów kempingowych np. w popularnej sieci marketów sportowych i turystycznych. Szafka z blatem, miejscem na kuchenkę, dodatkowym miejscem do krojenia i zamykaną na suwak wnęką na naczynia, to naprawdę wygodne rozwiązanie, które świetnie sprawdzi się np. w przydomowym ogrodzie.
Warto zainwestować w lekkie, nietłukące się naczynia, które jest bardzo łatwo umyć, przechowywać, a gdy się zużyją, to nie będzie żal ich wyrzucić. Ponownie: warto rozejrzeć się za naczyniami dla fanów kempingów, które są dostępne w sklepach z akcesoriami turystycznymi czy po prostu w Internecie.
Może to być zarówno taboret, jak i tzw. krzesło reżyserskie, które przyda się osobie odpowiedzialnej za przygotowywanie posiłków pod chmurką. Na krześle można odpocząć czy np. obierać ziemniaki. Jest lekkie, po złożeniu zajmuje mało miejsca, a zimą można je wykorzystać np. jako dodatkowe miejsce przy stole dla gościa przyjmowanego w domu.