Lodówka francuska czy amerykańska? Podpowiadamy, którą wybrać

Jerzy Biernacki
23.05.2018

W kuchniach Polaków dominują klasyczne lodówki jednodrzwiowe z zamrażarką umieszczoną na górze lub na dole urządzenia. Coraz więcej osób szuka jedna bardziej nietypowych rozwiązań. Stąd rosnące zainteresowanie lodówkami francuskimi i amerykańskimi. Oba urządzenia mają swoje zalety i wady, które warto poznać przed podjęciem ostatecznej decyzji. Przeczytaj nasz poradnik i wybierz lodówkę dla siebie.

Lodówka francuska – na czym to polega?

Takie lodówki, jak nietrudno się domyślić, są szczególnie popularne we Francji i w krajach francuskojęzycznych. W Polsce wciąż spotyka się je bardzo rzadko, na co największy wpływ ma oczywiście wysoka cena zakupu. Lodówka francuska jest urządzeniem o specyficznej budowie, przeznaczonym dla osób, które szukają sprzętu nietuzinkowego i bardzo pojemnego.

Charakterystycznym elementem lodówki francuskiej są podwójne drzwi, które otwierają się w przeciwnych kierunkach. Pod tym względem sprzęt bardzo przypomina typową lodówkę side-by-side. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że w lodówce francuskiej zamrażalnik jest umieszczony w dolnej części urządzenia.

Zaletą lodówki francuskiej jest ogromna ilość miejsca do przechowywania produktów spożywczych. Takie urządzenie śmiało można zatem polecić licznym rodzinom oraz osobo, które lubią gromadzić zapasy na dłuższy czas. Sprzęt wyróżnia się też bardzo efektownym, nowoczesnym designem.

Wada? Podwójne drzwi wymagają sporej przestrzeni, by móc je wygodnie otwierać. Z tego powodu lodówka francuska nie nadaje się do małej kuchni czy tym bardziej aneksu. Nie zapominajmy również o wysokiej cenie zakupu. Za najtańsze modele trzeba zapłacić grubo powyżej 3000 złotych.

Lodówka amerykańska – rozmiar ma znaczenie

Lodówki amerykańskie powinni kojarzyć wszyscy widzowie filmów i seriali produkowanych w USA. Ich charakterystyczną cechą są oczywiście podwójne drzwi. To lodówki, które pomieszczą mnóstwo jedzenia i są przeznaczone dla licznych rodzin oraz głodomorów.

W odróżnieniu od lodówki francuskiej, w tej amerykańskiej chłodziarka i zamrażarka zwykle są umieszczone obok siebie, za sąsiednimi drzwiami. Czasami zdarzają się modele z zamrażarką u góry. Jest to rozwiązanie bardzo praktyczne, które zapewnia wygodny dostęp do zamrożonych produktów bez konieczności schylania się i wyjmowania ciężkich szuflad.

Lodówkę amerykańską zwykle określa się mianem side-by-side. Wiele modeli jest wyposażonych w takie dodatki, jak kostkarka do lodu czy dystrybutor zimnej wody. Są to urządzenia zajmujące mnóstwo miejsca i z reguły się ich nie zabudowuje. Nie nadają się do stosowania w małych kuchniach.

Jeśli szukasz naprawdę pojemnej lodówki, to zarówno francuska, jak i amerykańska, w 100% spełnią Twoje oczekiwania. Bardziej designerska jest ta pierwsza, z kolei lodówki side-by-side są nieco tańsze. Przed podjęciem ostatecznej decyzji pamiętaj o dokładnym zmierzeniu kuchni, by nie dopuścić do sytuacji, w której lodówka dosłownie zagraci pomieszczenie.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie