Latte Macchiato – (wł: „splamione mleko”) jest to mleko z dodatkiem kawy espresso. Powstaje poprzez delikatne dodatnie kawy espresso do gorącego mleka z warstwą mlecznej piany na powierzchni. Powinno się je podawać w wyższych szklankach (ok. 250 ml) ze względu na charakterystyczne trzy warstwy mleka i kawy oraz pianką na powierzchni. Gdy dodamy delikatnie wlewając likier (np. amaretto) powstanie kolejna warstwa. Na wierzch można posypać kakao, cynamon lub wiórki czekoladowe.
Aby otrzymać piękne warstwy mleka, kawy i likieru należy najpierw do szklanki wlać likier, następnie dolać delikatnie po ściance mocno spienione mleko, a następnie delikatnie po ściance (najlepiej po łyżeczce) dolać espresso, które rozdzieli nam mleko od pianki, a likier pozostanie na dnie szklanki.
Dla niecierpliwych:
Jeśli nasz ekspres na to pozwoli, możemy postawić szklankę ze spienionym mlekiem bezpośrednio pod uchwytem i zaparzyć espresso od razu do szklanki. Wtedy również otrzymamy piękne warstwy mleka i kawy oraz opcjonalnie likieru.