Insekty w kuchni – co robić?

Marek Szydełko
14.05.2021

Znalezienie insektów we własnej kuchni jest scenariuszem rodem z koszmaru. Zamiast jednak tracić czas na krzyki i płacz, lepiej będzie od razu zabrać się za rozwiązanie tego problemu. Obecność np. prusaków w kuchni nie jest przypadkowa. To najczęściej znak, że w kuchni panuje bałagan, a jej właściciele są na bakier z czystością – przepraszamy za szczerość. Co zrobić w takiej sytuacji? Sprawdź kilka wskazówek.

Po pierwsze: wielkie porządki

Od tego trzeba zacząć, ponieważ insekty doskonale czują się w bałaganie. Czas więc odsunąć szafki kuchenne, usunąć wszystkie przedmioty znajdujące się na podłodze i zabrać się za generalne porządki. Po kilku godzinach pracy oceń efekty. Do sprzątania kuchni warto stosować roztwór wody z octem lub kwaskiem cytrynowym, który ma działanie bakteriobójcze.

Po drugie: chemia na insekty

Nie licz na to, że samo sprzątanie rozwiąże problem – to dopiero wstęp do właściwej walki z insektami. Skoro już zalęgły się w kuchni, to nie będą chciały tak szybko jej opuścić i na pewno nie zrobią tego po dobroci. Konieczne więc będzie sięgnięcie po środki chemiczne neutralizujące, czyli po prostu trujące insekty. Pamiętaj, aby stosować je w masce ochronnej oraz rękawiczkach. Przez kilka godzin po użyciu środków do kuchni nie powinny wchodzić dzieci i zwierzęta domowe.

Jeśli insekty wracają

Może się oczywiście okazać, że kolonia insektów w kuchni jest tak duża, iż działania amatorskie nie przyniosą spodziewanych efektów. W takiej sytuacji nie pozostaje nic innego, jak wezwać profesjonalną ekipę specjalizującą się w niszczeniu nieproszonych gości – w tym właśnie insektów.

Takie firmy stosują bardzo silną chemię i wiedzą, gdzie podawać środek, aby rzeczywiście pozbyć się insektów z kuchni. Usługa trochę kosztuje, natomiast otrzymuje się tutaj gwarancję wybicia wszystkich nieproszonych gości.

Działania prewencyjne

Po pozbyciu się insektów z kuchni warto wyciągnąć naukę z tego nieprzyjemnego doświadczenia. Bardzo ważne jest utrzymywanie czystości. Nie wolno zostawiać żadnych produktów spożywczych na podłodze, np. kawałków warzyw i owoców, słodyczy etc. Regularnie odsłaniamy przestrzenie za szafkami kuchennymi i odkurzamy oraz myjemy podłogę.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.