Ile noży potrzebujesz w swojej kuchni?

Remigisz Szulc
02.10.2023

W wielu kuchniach można zauważyć całe bloki wypełnione wieloma nożami. Pełnią one raczej funkcję ozdobną, ponieważ z większości takich noży i tak się nie korzysta – szkoda więc na nie pieniędzy. Jeśli dopiero planujesz zakup noży do swojej kuchni, to postaw na użyteczność i minimalizm. Sprawdź, jakie noże z pewnością Ci się przydadzą.

Nóż szefa kuchni

To duży i podstawowy nóż, z którego będziesz korzystać najczęściej. Nóż szefa kuchni sprawdza się i do krojenia warzyw, i przygotowywania mięs, obierania owoców, a nawet krojenia chleba czy przekrajania bułek. Warto więc zainwestować w porządny model. Dobre noże szefa kuchni, wykonane z solidnej stali, można kupić już za około 50 zł.

Nóż do obierania ziemniaków i mniejszych warzyw

Pod ręką warto mieć również mały nożyk, nazywany potocznie kozikiem, który dobrze sprawdza się do obierania ziemniaków, pomidorów, papryki, pieczarek, a nawet można się z nim wybrać do lasu na grzyby. Nie musi być super ostry, ważne, aby dobrze leżał w dłoni i miał dość krótkie ostrze. Taki nożyk kupisz już za kilkanaście złotych.

Nóż do chleba

Nie jest może niezbędny, natomiast okazjonalnie może się przydać – zwłaszcza, jeśli kupujesz chleb w całości, nie prosząc o jego pokrojenie w sklepie. Nóż do chleba nie nadaje się do krojenia niczego innego, natomiast świetnie sprawdza się w przypadku porcjowania świeżego pieczywa (nie ma tutaj problemu zgniatania chleba podczas krojenia).

Pamiętaj również, że poza nożami w kuchni warto mieć także tzw. stalkę do podostrzania noży. Należy z niej korzystać przed każdym użyciem noża, co znacząco wydłuży ostrość i trwałość ostrza.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie