Grzyby: Maślaki duszone w śmietanie

Mateusz Nowak
29.10.2015

Składniki:

  • 500 g maślaków
  • 50 g masła
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • ½ szklanki śmietany
  • natka pietruszki

Przyrządzenie:

Małe zdrowe kapelusze maślaków obrać ze skórki, szybko umyć i osączyć z wody.
Do płaskiego naczynia włożyć masło, dodać drobno pokrojoną cebulę, dobrze rozgrzać i włożyć całe niepokrojone kapelusze maślaków.
Posolic i dusic około 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
Gdy sos całkowicie odparuje, wówczas zalać potrawę śmietaną i doprowadzić do wrzenia.

Podawać:

Posypane natką pietruszki z dodatkiem ziemniaków lub pieczywa.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie