Grzyby: Kurki w winie

Jerzy Biernacki
29.10.2015

Składniki:

  • ½ kg świeżych kurek
  • 1 opakowanie makaronu wstążki lub penne
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 1,5 kieliszka białego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Kurki dokładnie umyć odcinając brzydkie końcówki.
W rondlu podgrzać oliwę, wrzucić kurki i dusić pod przykryciem około 5 minut.
Dolać wino i sok z cytryny, przyprawić, mieszać i dusić kolejne 5 minut. Pozostawić do wystygnięcia.
Makaron ugotować z odrobiną oliwy. Kurki wymieszać ze śmietaną.

Podawać:

Połączony makaron z grzybami, na podgrzanych talerzach.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie