Grzyby: Grzyby na gęsto ze śmietaną

Jerzy Biernacki
29.10.2015

Składniki:

  • 800 g grzybów (kurki, borowiki, obrane maślaki lub mieszanka)
  • 50 g cebuli
  • 20 g tłuszczu
  • 10-20 g mąki
  • sól
  • pieprz
  • 125 ml śmietany
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki 
  • koper

Przygotowanie:

Grzyby oczyścić, starannie opłukać, cienko poszatkować.
Tłuszcz rozgrzać na patelni, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, zasmażyć.
Włożyć grzyby, wlać 2-3 łyżki wody, dusić pod przykryciem.
Gdy grzyby są już miękkie, oprószyć je (oszczędnie) mąką, zagotować.
Dodać sól i pieprz, połączyć ze śmietaną, dodać zieleninę, wymieszać, wyłożyć na salaterkę.

Podawać:

Z ziemniakami, kaszą, kluskami z ziemniaków lub z pieczywem lekko posmarowanym masłem.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie