Grzyby: Boczniaki z makaronem linguine

Jerzy Biernacki
29.10.2015

Składniki:

  • makaron linguine
  • 5 dużych boczniaków
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2 łyżki śmietany
  • ser lazur z perłową pleśnią
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki mąki
  • masło
  • oliwa
  • 1 łyżeczka musztardy z ziarnami gorczycy

Przyrządzenie:

Makron ugotować al dente.
Na patelni stopić masło i dodać oliwę.
Boczniaki umyć, osuszyć i pokroić na paski w poprzek blaszek.
Cebulę pokroić na piórka.
Na gorący tłuszcz wrzucić najpierw cebulę, a gdy się zeszkli boczniaki.
Gdy grzyby się podduszą i zmiękną, oprószyć mąką.
Dokładnie wymieszać i dodać śmietanę.
Jeżeli sos będzie za gęsty dodać wody z gotowania makaronu.
Ser pleśniowy pokruszyć do sosu.
Gdy się stopi przyprawić solą, pieprzem i musztardą.
Na koniec połączyć z makaronem.

Podawać:

Koniecznie na talerzach.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie