Składniki:
Przyrządzenie:
Udka wyfiletować z kości i lekko natrzeć solą.
Przygotować marynatę:
Wymieszać wino z 4 łyżkami oliwy i octem, dodać rozmaryn i zielony pieprz.
Zalać marynatą udka do przykrycia i marynować w lodówce około 6-8 godzin.
Wyjąć z marynaty i w miejsce kości włożyć suszone marynowane pomidory, zawinąć i spiąć wykałaczką.
Rozgrzać grill do około 200°C i opiec mięso z wszystkich stron.
Zmniejszyć temperaturę do średniej i grillować około 30-40 minut.
Paprykę pokroić w pierścionki, oczyścić z pestek, cebulę w piórka.
Z pomidora zdjąć skórę i dokładnie zmiksować z pozostałym z marynaty zielonym pieprzem.
Rozgrzać na patelni pozostałą oliwę, wrzucić paprykę z cebulą i zeszklić.
Dodać zmiksowanego pomidora i podlewając pozostałą marynatą,
dusić do momentu całkowitego odparowania płynu,
aż papryka pozostanie w bardzo gęstym sosie.
W miarę potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Źródło: Paul Wieczor