Ekspres wysokocisnieniowy LaPavoni Eurobar EDL- recenzja

Mariusz Siwko
09.05.2015

Recenzja - Ekspres wysokociśnieniowy La Pavoni Eurobar EDL

Wstępne oględziny

La Pavoni. Firma, która od ponad stu lat jest producentem ekspresów do kawy.

Po rozpakowaniu i ustawieniu na szafce pierwsza refleksja ...duży. Duży w stosunku do wyobrażenia z prezentacji reklamowych.
Urządzenie wykonane jest na wysokim poziomie. Przednia część obudowy jest z chromowanego metalu (blacha). Przedni panel, na którym znajdziemy trzy podświetlane na zielono przyciski kontrolne
wykonany jest jednak z plastiku.
 

Ekspres wyposażony jest w 2 sitka - na jedną kawę (pojemność sitka 7g) i na dwie kawy (pojemność sitka 14g), podgrzewacz filiżanek oraz dodatkowo oprócz standardowej dyszy spieniającej,znajdziemy w komplecie specjalną przystawkę do cappuccino umożliwiającą pobieranie mleka bezpośrednio z kartonu. W zestawie znajduje się również  adapter do kawy w saszetkach. Wydzielanie pary do spieniania mleka regulowane jest płynnie za pomocą pokrętła z prawej strony urządzenia. Plastikowy zbiornik na wodę o pojemności 2,9 litra jest wyjmowany, co ułatwia jego napełnianie i czyszczenie. Z przodu znajduje się również ociekacz na kawę.

Teraz przygotowanie do zrobienia pierwszego espresso z urządzenia LaPavoni!

Ekspres włączamy głównym włącznikiem zasilania znajdującym się z lewej strony. Kolejne dwa służą odpowiednio do przygotowania espresso oraz do przygotowania cappuccino.Oczywiście na początku płukanie urządzenia. Ekspres nie wydzielał żadnych nieprzyjemnych zapachów co jest wielką zaletą, dlatego można wykonać tylko jeden cykl płukania wodą z dodatkiem sody oczyszczonej, a następnie po opróżnieniu zbiornika wykonać dwa cykle "parzenia" na pusto.
Po nasypaniu kawy do sitka i wygładzeniu jej tamperem, w który niestety należy zaopatrzyć się we własnym zakresie, zamocowałem uchwyt w grupie.Urządzenie szybko osiąga gotowość do pracy. Zajmuje mu to około 5 minut, akurat tyle ile potrzeba na przygotowanie kawy. Jeśli kawę wcześniej jeszcze mielimy wtedy mamy już podgrzane filiżanki,ponieważ płyta grzewcza dość szybko się nagrzewa. Przy okazji płyty grzewczej, ostrożnie przy mocowaniu uchwytu z kawą! Gdy mocowałem uchwyt, odruchowo chwytałem drugą ręką za ekspres aby się nie przesuwał ponieważ jest dość lekki. Odruch ten mi minął po kilku małych "ała" gdy dotknąłem ręką gorącej płyty podgrzewającej filiżanki.

Po włączeniu przycisku nareszcie poleciała kawa. Strumień jednostajny, lekko spieniony. Ciągle nie wiem, czy wolę piankę  (crema) naturalną czy lekko spienioną z ekspresów wyposażonych w tzw. system Crema.

Mała uwaga. Należy pamiętać aby nie włączać przycisku służącego do uruchomienia wytwarzania pary ponieważ ekspres będzie się bardziej nagrzewał i temperatura wody wzrośnie wtedy do ok. 120 st./C, ciśnienie będzie duże i uchwyt na kawę może przeciekać. Kawa będzie wtedy źle zaparzona. Przypomnę, że odpowiednia temperatura parzenia espresso wynosi maksymalnie 92 st./C. Zaleca się najpierw przygotować kawę lub od razu dwie kawy espresso, a dopiero później spienić mleko. Później trzeba dać urządzeniu trochę czasu na ostygnięcie lub zrzucić przegrzaną wodę poprzez grupę lub dyszę do spieniania mleka, tak aby temperatura wody w bojlerze wróciła do temperatury 90ºC.

Opróżnianie ociekacza

Opróżnianie ociekacza na kawę jest bardzo niewygodne. Aby tego dokonać należy ostrożnie zdjąć kratkę ociekową, uchwycić za niewygodne i na dodatek śliskie od wilgoci podpórki, na których leżała kratka. Gdy już mi się to udało całość bardzo ostrożnie uniosłem do góry i ...rozlewając wszystko na ekspres i okoliczne szafki wylałem szybciutko pozostałość do zlewu. Zawsze twierdzę, że do wszystkiego można się przyzwyczaić i... żyć w poplamionej kuchni. Oczywiście nie to miałem na myśli, natomiast to, że przy odrobinie wprawy czynność ta nie będzie już sprawiała kłopotu.

Kawa

Kawa z ekspresu jest na bardzo przyzwoitym poziomie. Jej strumień wypływający z uchwytu jest jednostajny, lekko spieniony oraz co ważne w przypadku przygotowywania dwóch kaw - obie filiżanki napełniają się prawie w jednakowym tempie.

Zastanawiają mnie dwa silikonowe wężyki w zbiorniku na wodę. Jeden wężyk zapobiega pobieraniu przez urządzenie powietrza, a drugi pobiera wodę. Ciekawe po jakim czasie trzeba będzie je wymienić?

 

Zalety

  • estetyczny wygląd
  • wygodne i stabilne mocowanie uchwytu
  • możliwość montowania automatycznego spieniacza do mleka
  • szybko gotowy do pracy
  • szybko podgrzewa filiżanki


Wady

  • mała odległość między uchwytem a podstawą – można używać tylko niskie filiżanki
  • niewygodne wylewanie zlewek
  • niewygodne wyjmowanie i wkładanie zbiornika na wodę (przeszkadzają rurki)
  • po zrobieniu np. 2 capucino trzeba wyłączyć ekspres i odczekać by ostygł lub zrzucić przegrzaną wodę poprzez grupę lub dyszę do spieniania mleka

 

Wyposażenie

  • mosiężny uchwyt
  • sitko na jedną kawę (7g)
  • sitko na dwie kawy (14g)
  • wymienna końcówka do spieniania mleka - dodatkowa końcówka tzw. cappuccino automat
  • zbiornik na wodę o pojemności 2,9l
  • adapter do kawy w saszetkach - można używać kawy mielonej lub w saszetkach

Dane Techniczne

  • stalowy bojler z grzałką o mocy 900 W
  • trzy termostaty: gorącej wody, pary i bezpieczeństwa
  • zawór bezpieczeństwa
  • ciśnienie pompy - 15 bar
  • czas gotowości do pracy - 5 min
  • pojemność zbiornika na wodę 2,9 l
  • trzy przyciski do obsługi ekspresu wraz z lampkami kontrolnymi
  • wymiary: szerokość 255 mm; głębokość 265 mm; wysokość 290 mm
  • waga - 7,2 kg
  • zasilanie - 230 V, 50 Hz
  • długość przewodu - 1,3m

Ocena: 6/10

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie