Składniki:
Przyrządzenie:
Sprawionego zająca podzielić na 8 części.
Z wina, posiekanego czosnku, oleju i majeranku przygotować bejcę, do której wkłożyć mięso na 2 godziny.
Po wyjęciu porcji zająca zachować marynatę.
Mięso oprószyć solą i pieprzem.
W głębokim rondlu rozgrzać olej i podsmażyć na nim zająca, aż do zbrązowieje.
Dodać rozmaryn i wywar połączony z marynatą.
Na porcjach zająca ukłożyć plasterki cytryny i cebuli.
Przykryć i dusić około 45 minut.
Kiedy mięso będzie już miękkie, wyjąć je z rondla.
Sos przecedzić.
Migdałowe płatki zrumienić na suchej patelni na brązowy kolor.
Sos zagęścić mąką rozrobioną z wodą i zagotować.
Doprawić do smaku. Dodać śmietanę i migdały.
Wkłożyć mięso zająca, chwilę podgrzewać, nie dopuszczając do zagotowania.
Podawać:
Z ziemniakami z wody.