Dziczyzna: Zając z migdałami

Marek Szydełko
10.11.2015

Składniki:

  • 1 sprawiony zając
  • 1 cebula
  • 750 ml wywaru drobiowego (może być z kostki)
  • 200 ml śmietany
  • 200 g płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki oleju lub oliwy
  • ½ łyżeczki majeranku

Przyrządzenie:

Sprawionego zająca podzielić na 8 części.
Z wina, posiekanego czosnku, oleju i majeranku przygotować bejcę, do której wkłożyć mięso na 2 godziny.
Po wyjęciu porcji zająca zachować marynatę.
Mięso oprószyć solą i pieprzem.
W głębokim rondlu rozgrzać olej i podsmażyć na nim zająca, aż do zbrązowieje.
Dodać rozmaryn i wywar połączony z marynatą.
Na porcjach zająca ukłożyć plasterki cytryny i cebuli.
Przykryć i dusić około 45 minut.
Kiedy mięso będzie już miękkie, wyjąć je z rondla.
Sos przecedzić.
Migdałowe płatki zrumienić na suchej patelni na brązowy kolor.
Sos zagęścić mąką rozrobioną z wodą i zagotować.
Doprawić do smaku. Dodać śmietanę i migdały.
Wkłożyć mięso zająca, chwilę podgrzewać, nie dopuszczając do zagotowania.

Podawać:

Z ziemniakami z wody.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie