Dziczyzna: Udziec zająca w warzywach

Mariusz Siwko
29.10.2015

Składniki:

  • 4 udźce (1 udziec na osobę)
  • 300 g włoszczyzny (bez kapusty)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 utłuczone jagody jałowca
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki musztardy
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 100 ml gęstej śmietany
  • 2 kromki razowego chleba
  • 100 ml oleju
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Przyrządzenie:

Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać tłuszcz.
Obsmażyć udźce ze wszystkich stron. Wyjąć na chwilę.
Na pozostały na patelni tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek.
Kiedy cebula się zeszkli, dodać warzywa starte na tarce o dużych oczkach, przyprawy i wino.
Wkłożyć z powrotem udźce i dusić do miękkości, około 45 minut.
Udźce wkłożyć w ciepłe miejsce.
Do sosu dodać rozkruszony miąższ z 2 kromek razowca, wymieszać, chwilę poddusić i dolać śmietanę.

Podawać:

Na półmisku i udekorowane sosem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie