Składniki:
Przyrządzenie:
Wino rozcieńczyć z 200-300 ml wody i doprowadzić do wrzenia.
Dodać liść laurowy, goździki, jałowiec, grubo posiekany czosnek i Vegetę.
Marynatę gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut, ostudzić,
a następnie polać przygotowane kotlety.
Marynować w chłodnym miejscu przez minimum 3 godziny.
Po marynowaniu kotlety obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Dodać pokrojony boczek, posiekaną cebulę, marchewkę, pietruszkę pokrojoną w talarki i seler pokrojony w plastry.
Kotlety podlać mieszanką wina i marynaty, dusić około przez 30 minut w na pół przykrytym naczyniu.
Dodać powidła rozcieńczone z 2-3 łyżkami wody, przecier pomidorowy i resztę marynaty wraz z przyprawami.
Nadal dusić na wolnym ogniu przez około 40 minut, aż mięso zmiękne.
Pod koniec gotowania dodać mąkę ziemniaczaną rozcieńczoną odrobiną wody i chwilę pogotować.
Podawać:
Z polentą.