Dziczyzna: Kotlety duszone z sarniny

Antoni Kwapisz
29.10.2015

Składniki:

  • 1 kg kotletów z sarny
  • 50 ml oleju
  • 200 g cebuli
  • 50 g boczku wędzonego
  • 100 g selera
  • 100 g pietruszki
  • 150 g marchewki
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka powideł
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • marynata:
  • 1 łyżka Vegety
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml białego wina
  • 1 liść laurowy
  • 1-2 goździki
  • 1 łyżeczka ziaren jałowca

Przyrządzenie:

Wino rozcieńczyć z 200-300 ml wody i doprowadzić do wrzenia.
Dodać liść laurowy, goździki, jałowiec, grubo posiekany czosnek i Vegetę.
Marynatę gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut, ostudzić,
a następnie polać przygotowane kotlety.
Marynować w chłodnym miejscu przez minimum 3 godziny.
Po marynowaniu kotlety obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Dodać pokrojony boczek, posiekaną cebulę, marchewkę, pietruszkę pokrojoną w talarki i seler pokrojony w plastry.
Kotlety podlać mieszanką wina i marynaty, dusić około przez 30 minut w na pół przykrytym naczyniu.
Dodać powidła rozcieńczone z 2-3 łyżkami wody, przecier pomidorowy i resztę marynaty wraz z przyprawami.
Nadal dusić na wolnym ogniu przez około 40 minut, aż mięso zmiękne.
Pod koniec gotowania dodać mąkę ziemniaczaną rozcieńczoną odrobiną wody i chwilę pogotować.

Podawać:

Z polentą.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie