Drób: Żołądki w sosie koperkowym

Marek Szydełko
10.11.2015

Składniki:

  • 1 kg żołądków drobiowych
  • 1 marchew
  • ½ pęczka koperku
  • 1 cebula
  • 100 ml bulionu z kurczaka
  • 50 ml śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyzka masła
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru

Przyrządzenie:

Żołądki oczyścić z błonek, tłuszczu, zalać wodę i gotować 10 minut.
Wodę wylać, wlać świeżą, lekko osoloną wodę, i gotować 1,5 godziny.
Na maśle przesmażyć obraną i startą na drobnej tarce marchewkę oraz obraną i posiekaną cebulkę.
Warzywa oprószyć mąką, cały czas mieszając wlewać bulion.
Po 15 minutach dodać opłukany i posiekany koperek, wlać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Ugotowane żołądki odlać, przełożyć do sosu koperkowego.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie