Drób: Udziec indyczy w sosie chrzanowym

Krzysztof Jagielski
03.11.2015

Składniki:

  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 cebule
  • 1 marchew
  • 2 łyżki masła
  • 750 g mięsa z udźca indyczego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju
  • pieprz
  • 1 seler naciowy posiekany
  • sól
  • 2 łyżki sosu chrzanowego
  • 2 łyżki śmietany kremówki

Przyrządzenie:

Mięso z udźca indyczego opłukać i osuszyć, delikatnie przyprawić.
Masło i olej rozgrzać na patelni i smażyć indyka, aż się zrumieni i zmięknie.
Mięso zdjąć z patelni i odstawić.
Na patelnię wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć delikatnie przez około 5 minut, aż lekko zbrązowieje i zmięknie.
Usunąć z patelni tłuszcz, dodać seler, wino, marchew i doprowadzić do wrzenia.
Dodać sos chrzanowy i ponownie włożyć indyka.
Dusić na małym ogniu przez około 10 minut.
Śmietanę wymieszać z mąką kukurydzianą i dodać do sosu.
Ponownie doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować, aż zgęstnieje.

Podawać:

Z ćwikłą.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie